Частният сектор има водеща роля в почти всички общини в Топ

...
Частният сектор има водеща роля в почти всички общини в Топ
Коментари Харесай

18:2 за частния сектор в Топ 20 на заплатите по общини

Частният бранш има водеща роля в съвсем всички общини в „ Топ 20 “ по мярка на междинната заплата в страната. Ситуацията е друга само в общините с доста мощна енергетика – високите заплати идват от публичния бранш в Козлодуй и Раднево, а в Гълъбово са високи както в публичния, по този начин и в частния. При всички други в „ Топ 20 “ – било то Челопеч, Пирдоп и Панагюрище в Средногорието или индустриалните Девня, Божурище и Марица наоколо до огромните градове, високите заплати се генерират от частния сектор, написа старши икономистът Петър Ганев в нов седмичен разбор на Института за пазарна политика за заплатите в частния и публичния бранш по общини.

Лидерите измежду общините по заплати в частния бранш на процедура не се разграничават сензитивно от общата ранглиста за страната. Челопеч, Пирдоп (1 984 лева.) и Столична община (1 794 лева.) заемат трите водещи места. Последните две означават добър растеж от към 10% през 2019 година След тях се подреждат Гълъбово (1 762 лева.), Девня (1 700 лева.), Суворово (1 623 лева.), Елин Пелин (1 544 лева.), Панагюрище (1 488 лева.), Божурище (1 436 лева.) и Белослав (1 420 лева.). Прави усещане мощният растеж в Елин Пелин (18% през 2019 г.), което е и знак за възможностите в необятната външна страна на столицата.

В 20 общини се записва междинна брутна месечна заплата в частния бранш под 600 лева през 2019 година Става дума за почти напълно доста дребни общини – като Трън и Батак, в които по принцип броят на наетите в частния бранш е дребен, а индустриалните предприятия или напълно отсъстват, или са в сфери с доста ръчен неквалифициран труд и обичайно ниско възнаграждение. И до момента в който тези 20 са по-скоро крайните образци, то други 53 общини регистрират междинна брутна месечна заплата на наетите в частния бранш сред 600 и 700 лв.. Сред тях има доста общини с разнороден профил, само че и доста курортни общини. В тази група са например Велинград, Царево и Сапарева баня.

Заплатите в обществения бранш

Класацията на заплатите в обществения бранш наподобява доста друго. На първите три места през 2019 година са познатите Козлодуй (2 722 лева.), Раднево (2 045 лева.) и Гълъбово (1 688 лева.). След това идват огромни общини – Столична (1 581 лева.), Варна (1 393 лева.) и Пловдив (1 333 лева.). “Топ 10 ” на заплатите в обществения бранш се затваря от Девня (1 332 лева.), Белово (1 296 лева.) и Бургас (1 285 лева.). Спецификата на заплатите в публичния бранш – с огромна роля на администрацията и сфери като обучение да вземем за пример, допуска и по-близки равнища на възнаграждение в болшинството от общините. Едва 16 общини регистрират междинна брутна заплата в публичния бранш под 800 лева през 2019 година

Това систематизиране значи, че в множеството общини в страната междинната заплата в публичния бранш изпреварва тази в частния. В 56 общини заплатата в частния бранш надвишава тази в публичния – в Средногорието и индустриалните общини към огромните градове разликата е към 1,5-2 пъти в интерес на частния бранш.  В другите 209 общини обаче междинната заплата в публичния бранш е по-висока или в два случая равна на тази в частния бранш. Разликата в някои от тях – да вземем за пример Козлодуй и Раднево, също може да доближи до два пъти – този път в интерес на публичния бранш.

Извън столицата, където частния бранш води по заплати, всеобщо измежду огромните общини публичният бранш към момента е водач по заплати. В общините Пловдив и Варна да вземем за пример заплатата в частния бранш е 80-82% от тази в публичния, а аргументите са няколко. От една страна промишлеността с по-високите заплати е изнесена в периферията на тези градове и попада на територията на прилежащите общини. В бранша на услугите и туризма към момента има недекларирани приходи от труд. В същото време това са общини с доста мощни обществени функционалности, които концентрират публични институции с високо възнаграждение. Заплатите в образованието и опазването на здравето във Варна да вземем за пример е измежду най-високите в общината, а през 2019 година към този момент се регистрира и изпреварващото нарастване на заплатите на учителите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР